အစ ခြေအဆုံးတစ်ကိုယ်လုံးကထိခိုက်မိနိုင်တာပါပဲ။ ငြိမ်ငြိမ်လေးထိုင်နေတာတောင် ထိခိုက်နိုင်တဲ့အရာက ကိုယ့်ကိုလာထိခိုက်မိနိုင်သေးတာ။ သွားလာလှုပ်ရှားနေရသူတွေအဖို့ကတော့
ကင်းဖို့ဆိုတာ မဖြစ်နိုင်တဲ့ကိစ္စပါပဲ။အနာဖြစ်လာတဲ့အခါ
ရဲ့စနစ်က
လုပ်ဆောင်ပေးပါတယ်။ ဒီလိုလုပ်ဆောင်ပေးရာမှာလည်း ခန္ဓာကိုယ်က သူ့အလိုလိုလုပ်လိမ့်မယ် ဘာမှလုပ်စရာမလိုဘူးမဟုတ်ပါဘူး။
အစားအသောက်လေးဆင်ခြင်ပေးဖို့တော့လိုတာပေါ့။ ကဲ ဒီတော့အနာကျက်မြန်အောင်ဘာတွေကို ဂရုစိုက်ဆင်ခြင်မလဲ။
အနာကျက်မြန်ချင်ရင် ဒီအစားအစာတွေကိုရှောင်ပါ။
အနာဖြစ်ပြီဆိုရင် ကြီးကြီးမားမားကျန်းမာရေးပြဿနာမှမဟုတ်တာဆိုပြီးအမှုမဲ့အမှတ်မဲ့မနေပါနဲ့။အနာကျက်နှေးစေနိုင်တဲ့ ဒီအစားအစာတွေကို မစားဖြစ်အောင်သတိထားပေးပါနော်။ ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်တွေ -
းနဲ့န
က ဟင်းပွဲတွေကိုအရသာပြည့်ဝစေတာတင်မဟုတ်ဘဲ ကျန်းမာရေးအတွက်လည်းအတိုင်းအတာတစ်ခုအထိ ကောင်းကျိုးပြုပေးပါတယ်။ ဒီဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်တွေက ခန္ဓာကိုယ်တွင်းမှာ သွေးခဲတာမျိုးတွေမဖြစ်အောင်ကာကွယ်ပေးပါတယ်။ ဒါပေမယ့်အလွန်အကျွံစားမယ်ဆိုရင်အနာကျက်မှုဖြစ်စဉ်အတွက်အဓိကအရေးပါတဲ့ သွေးခဲမှုဖြစ်စဉ်ကိုအနှောင့်အယှက်ဖြစ်စေတာကြောင့်အနာရှိနေတဲ့အချိန်မှာ ဒီဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်တွေကိုအများကြီးမစားပါနဲ့။ အဆီထုတ်ထားတဲ့
-အဆီထုတ်ထားတဲ့နို့တွေက ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့အင်ဆူလင်ထုတ်လုပ်မှုနဲ့ ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ရောင်ရမ်းမှုကိုဖြစ်စေတဲ့လုပ်ဆောင်မှုတွေအပေါ်မှာ သက်ရောက်တာမျိုးတွေရှိနေပါတယ်။ ရောင်ရမ်းမှုက ထိခိုက်ဒဏ်ရာရတဲ့အခါ ခန္ဓာကိုယ်ကပထမဆုံးတုံ့ပြန်လိုက်တဲ့ တုံ့ပြန်မှုပါ။ ဒီတုံ့ပြန်မှုကြောင့် သွေးတိတ်သွားစေပြီး သွေးခဲအောင်လုပ်ဆောင်ပေးပါတယ်။အဆီထုတ်နို့ကရောင်ရမ်းမှုဖြစ်စဉ်ကိုအနှောက်အယှက်ဖြစ်စေတာကြောင့်အနာကျက်နှေးစေပြီး မလိုအပ်ဘဲ ပိုးဝင်ကူးစက်မှုတွေကိုဖြစ်ပေါ်စေပါတယ်။ ဒါကြောင့်အနာကျက်မြန်ချင်တယ်ဆိုရင်အဆီထုတ်ထားတဲ့နို့တွေကို မသောက်ပါနဲ့။
- လွန်ခဲ့တဲ့နှစ်ပေါင်းများစွာကာလတွေကတည်းကအချိုများတဲ့အစားအစာတွေက ကျန်းမာရေကိုထိခိုက်စေတယ်ဆိုတာကို လူတိုင်းကသိရှိထားပြီးဖြစ်မှာပါ။ မကြာသေးခင်ကတွေ့ရှိခဲ့တဲ့လေ့လာမှုတွေအရဆိုရင်လည်းအချိုများတဲ့အစားအစာတွေက
ဖစ်နိုင်ခြေကိုမြင့်စေနိုင်သလိုအရေပြားထဲက ကော်လာဂျင်ပမာဏအပေါ်မှာလည်း သက်ရောက်မှုရှိစေပါတယ်။အနာကျက်ဖြစ်စဉ်အတွက် ကော်လာဂျင်ဒြပ်ပေါင်းက တော်တေ်ာလေးအရေးပါတာပါ။ နိုက်ထရိတ်များတဲ့
- ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ သွေးကြောတွေကအနာကျက်ဖြစ်စဉ်အတွက်အရေးပါတဲ့ ဓာတုဒြပ်ပေါင်းတွေကို သယ်ပို့ပေးတာပါ။ နိုက်ထရိတ်များတဲ့အစားအစာတွေက သွေးကြောတွေကိုထိခိုက်ပျက်စီးစေနိုင်ပါတယ်။ သွေးထဲမှာ နိုက်ထရိတ်ပမာဏများတဲ့အခါ သွေးကြောအတွင်းမှာအဆီတွေကိုဖြစ်စေတဲ့
(သွေးကြောကျဉ်းခြင်း) လို့ခေါ်တဲ့ ရောဂါအခြေအနေတစ်မျိုးကိုဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။ ဒီရောဂါအခြေအနေကိုခံစားရတဲ့အခါ သွေးကြောလေးတွေ ပေါက်ထွက်ပျက်စီးသွားပြီးအနာကျက်တာကိုနှေးစေသလို ပုံမှန်မဟုတ်တဲ့ သွေးယိုစီးတာ၊
နဲ့
အထိခံစားရနိုင်ပါတယ်။ ဒါကြောင့်အနာကျက်မြန်စေချင်တယ်ဆိုရင် ပြုပြင်ထားတဲ့အသားတွေကို မစားဖို့ပြောပါရစေ။ ဒီအစားအစာတွေအပြင်အနာတစ်ခုခုရှိနေတဲ့အခါ မာဂျရင်း လိုမျိုး ကိုယ်တွင်
ဖည့်တင်းမှုဖြစ်စဉ်ကိုအနှောင့်အယှက်ဖြစ်စေတဲ့အစားအစာတွေကိုရှောင်ပေးပါ။ အချိုရည်တွေကိုရှောင်သင့်ပါတယ်။ နောက်တစ်ချက်က ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်နဲ့ပရိုတင်းတွအများကြီးစားသုံးတာမျိုးမလုပ်ဖို့ပါ။
လိုမျိုး သွေးကျဲစေနိုင်တဲ့အစားအစာတွေကိုလည်းအများကြီးမစားသင့်ပါဘူး။ သွေးတွင်းသကြားဓာတ်အပေးမှာ သက်ရောက်မှုရှိနေတဲ့
နဲ့
းပါတဲ့ သောက်စရာတွေကိုလည်း လုံးဝရှောင်ရှားဖို့ပြောပါရစေ။အနာဖြစ်တဲ့အခါ ရေများများသောက်၊အိပ်ရေးဝဝအိပ်၊အာဟာရပြည့်ဝအောင်စားသုံးပြီး
၊ ဘီတာကယ်ရိုတင်း၊
၊ ဗီတာမင် B နဲ့
ကွယ်ဝတဲ့အစားအစာတွေကို များများစားသုံးပေးပါ။ ဇင့်ဓာတ်ပါတဲ့အစားအစာတွေကိုလည်း များများစားသုံးပေးပါ။ ဒီလိုလုပ်ပေးတာကအနာကျက်မြန်စေရုံတင်မဟုတ်ဘဲ ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ကိုယ်ခံအားကိုကောင်းစေမှပါ။အနာကျက်စေဖို့ နောက်ဆုံးအနေနဲ့ သတိထားရမှာကအနာရဲ့ သန့်ရှင်းရေးပါ။အနာကိုသေချာသန့်စင်ဆေးကြောမယ်။ ဆေးထည့်မယ်။ တစ်နေ့နှစ်ကြိမ်အနာစစ်ဆေးမယ်။
ကပ်မယ်ဆိုရင်အနာက ရောဂါပိုးတွေရဲ့ နှောင့်ယှက်မှုမခံရဘဲ ကောင်းကောင်းမွန်မွန်မြန်မြန်ဆန်ဆန်နဲ့အနာကျက်မြန်စေမှာပါ။
သည် ဆေးပညာအကြံပြုချက်များ၊ ရောဂါရှာဖွေအတည်ပြုချက်များနှင့် ကုသမှုများ မပြုလုပ်ပေးပါ။